Sidor

27 juni 2013

Korallkornell

En korallkornell, Cornus alba 'Sibirica', köpte jag också till vår dotters ettårsdag. Det är en buske som blir ca två meter hög, med rätt oansenliga vita blommor men som har fantastiskt vackra, knallröda stammar på vintern och dessutom vackra höstfärger. Här väntar den på plantering men numera står den strax till höger om vår trädgårdsport och jag är så glad att den verkar trivas!


Ett terrassbygge

Bilderna är från förra sommaren (2012) när vi ägnade en stor del av försommaren åt vårt terrassprojekt. Och det blev ju så bra! Mycket jobb javisst, och ganska dyrt blev det också då vi valde UPM's ProFi deck istället för vanliga terrassbräder. Men å andra sidan är även bra terrassvirke dyrt, vill man ha kvalitet får man också betala, så är det ju bara. Hur som helst är vi otroligt nöjda nu ett år efteråt, terrassen är fullständig underhållsfri i sisådär 25 år framåt, garanterat inga stickor i fötterna och den torkar upp väldigt fort efter regn. Skön att gå på är den också även om det kan bränna lite i barnfotafötter när solen är framme.

"Underredet" till terrassen gjorde vi av vanliga impregnerade reglar. Vi började med markarbetet i slutet av maj.
 
Hit kommer terrassen, fotat från övre våningen. Tidigare fanns här bara en igenväxt rabatt (som syns i detta inlägg).
Markduk underst och så fyllde vi på med krossgrus. Som vanligt går det åt mera än man tror...
 

Sambon gjorde ritningen och räknade ut alla längder innan vi började bygga. Det är också han som har byggt medan jag hjälper till där jag kan.

Kantbräderna är satta och nu börjar det roliga jobbet med att lägga själva ProFi deck bräderna. Materialet är en blandning av plast och träkomposit och därmed helt underhållsfritt och dessutom lätt att jobba med. .


Vår lilla hjälpreda inspekterar så att allting blir rätt.

Vi hann inte riktigt helt klart till lillans födelsedag, men 12.6 såg det ut såhär och det gick i allafall att dricka födelsedagskaffet på den nya terrassen :) 



Här syns också luftvärmepumpen från Mitsubishi som installerades i samma veva, även där är vi så sjukt nöjda! Tidigare var vårt sovrum som en bastu sommartid och ingen i familjen fick någon sömn. Med luftvärmepumpen är vårt sovrum svalt och skönt och det bästa är att den går så tyst att den utan vidare kan stå på också nattetid om vi vill. Naturligtvis använder vi den också vintertid, då för att värma upp övervåningen (nere har vi en öppen spis som sköter om den saken).

Jordgubbstider

Äntligen är de på plats utanför mataffärerna och på torget, jordgubbsförsäljarna! Jag köpte en låda med 5 kg Honeoye-jordgubbar för 24,90 € idag, det kändes som ett rimligt pris för årets första jordgubbsskörd! Visst blir det väl billigare mot slutet av sommaren men då är jordgubbarna vattniga och inte alls så söta och goda som dom är just nu. Mums!

Gubbarna åker ner i lådor och in i frysen för vinterns tårtor och bakverk, men självklart lämnar jag några stycken åt oss att mumsa på när familjen kommer hem ikväll. Ja, för tösen är hos sin farmor idag. Och apropå det, varför säger ingen "tösen" mera? Det är ju fint!




25 juni 2013

Enkla såkrukor av tidningspapper

Förkultivering, alltså att odla blommor och grönsaker inomhus redan under vårvintern för att sen ha stora (nåja) plantor att sätta ut till sommaren, det är sånt jag borde hinna med men aldrig gör. Ibland gör jag ett försök med små drivhusbänkar, men det brukar sluta med att katten sitter på de små plantorna eller tvååringen petar sönder de sköra bladen när hon ska "bara titta lite". Sån tur att man har en snäll mamma då med gott om plats i sin vinterträdgård och man kan lita på att hon jämt har för många plantor och gärna delar med sig! 

Förra julen köpte jag ett verktyg för att göra såkrukor av tidningspapper till mamma, med tanken att hon skulle spara tid då plantorna inte behöver omskolas (=planteras i större krukor) utan krukan av tidningspapper kan följa med vid utplanteringen och förmultnar sen. Det funkade visst riktigt bra, och nu är jag sugen på att köpa ett set till mig själv också - trots mina uppenbara problem med förkultiveringen. Men det är så lätt och roligt och dessutom miljövänligt... Finns på Coolstuff!
Såkruka


Såkruka

24 juni 2013

Att bygga en trädgårdsport

Förra sommarens stora projekt var byggandet av vår trädgårdsport. Vi hade tagit bort en hel del risiga bärbuskar på den norra sidan av trädgården, och ville ha en fin övergång mellan den allmänna gräsmattan och vår egen lilla plätt. Dessutom behövde vi ta hänsyn till att våra grannar måste kunna gå förbi för att nå sina egna små trädgårdar (vi bor ju i radhus). 
Vi fastnade för en trädgårdsport inspirerad av asiatisk stil, och sen gångar av betongsten istället för den slitna gräsmattan. Såhär tråkigt såg det ut när vi började. Porten kommer nere till höger i bilden.
Vi började med att gräva bort mängder med gammal trist gräsmatta. Ett väldigt tråkigt jobb och därför finns det inga bilder heller. Porten är inte speciellt komplicerad utan den byggde vi ihop på en kväll efter sambons ritningar. I impregnerat virke så den säkert håller trots att vi slagit ner stolparna direkt i jorden. 


Sen hämtade vi mängder med grus från sandtaget vid Frostdahls i Socklot, en fasligt massa turer med bil och släpvagn blev det. Som vanligt hade det varit enklare att beställa en lastbil, men vad gör man när det inte finns någonstans att mellanlagra allt gruset...då använder man skottkärra och muskelkraft! Det gick nog åt en 3-4 kubik grus sammanlagt. Kul med en tillfällig sandlåda!


Rabattkanterna byggde vi likaså av impregnerat virke. Här ska nämligen inga grönsaker odlas och det blir mycket billigare än att använda sten (om än inte lika fint). Sen var det dags för stenläggning, ett jobb där det visade sig att jag har oanade talanger! Annars är det nog främst sambon som bygger och jag som odlar. Stenläggningen är gråa betongstenar med antikt utseende från Sunds Trädgård och även de stora stenarna runt rabatten kommer från samma ställe. 
 
I fogarna mellan stenarna satte vi stenmakadam, också det från Frostdahls stenkross. Riklig vattning gör att makadamen sätter sig bättre.


 De stora betongplattorna längst bort har vi återanvänt, de var tidigare en kall liten uteplats nära huset. Jag tycker om mixen med stora och små stenar och det gjorde också att vi sparade en hel del då vi inte behövde köpa lika mycket sten.

I hörnet längst bort ska det bli en kompost. Lecablocken lämnade över från bygget av den öppna spisen i vår lägenhet. 

Fin, avslappnad midsommar med släkten och nyss fyllda tvååringen

Vilken skön midsommarhelg vi har haft ändå. Fyra dagar ledigt betyder att man hinner med både trädgårdsjobb, träffa släkten och bara ta det lugnt! Midsommaraftonen tillbringade vi vid sommarstugan tillsammans med mormor, morfar och farmor, och vi har en nybliven tvååring som inte tvekar att plaska runt i havet trots kallt vatten och hårda vindar!


Midsommar är en sån skönt kravlös helg tycker jag, inga traditioner som måste upprätthållas och ingen mat som tvunget måste stå på bordet fast ingen egentligen vill ha den ens... Visst äter vi gott (fast det gör vi ju alla andra dagar också, innerfilé på en tisdag är liksom inget ovanligt hos oss) men vi stressar inte ihjäl oss bara för att butiken är stängd en enda dag. I år blev det hursomhelst matiga pajer och plättar stekta på Muurikka-panna över grillen! Gott men lite tidskrävande för den som sköter grillen.

http://www.snellman.fi/sites/default/files/styles/otsikkokuva/public/Muurikka-1.jpg?itok=4Yz7SmI6
(bild lånad från www.snellman.fi)

Busig och nöjd tvååring som ätit massor av blåbär, jordgubbar och grädde och sen blev så trött att hon bad att vi skulle åka hem när klockan blev kvart före tio. Så då gjorde vi det! Midsommar firas på barnens villkor när de är små tycker jag.


18 juni 2013

Underbara Clara, vintagepimp och hemmafix

Jag älskar böcker, det ska erkännas direkt. En av mina stora drömmar är ett hus med ett bibliotek som angränsar till vardagsrummet, där böckerna får ta huvudplatsen och man bara kan sitta där och låta sig inspireras eller drömma sig bort. Även i vår lilla lägenhet har vi klämt in så många bokhyllor vi bara kan i det lilla vardagsrummet, och ändå får en del av våra böcker ligga nerpackade för att de inte ryms. Jag diskriminerar inte, i bokhyllan står både deckarpockets och historiska romaner sida vid sida.

En kategori av böcker hittar man dock inte speciellt många av i min bokhylla; de som handlar om heminredning. Det känns på något sätt dumt att kopiera det som andra gjort, då är det ju inte "mitt" hem mera tycker jag. Men en bok som ändå letat sig hem till oss (för att jag läst hennes blogg i många år) är denna; Underbara Clara, vintagepimp och hemmafix. Jag får nog instämma i hyllningskören - det är en underbar bok! Redan utseendet och känslan när du håller den i handen bidrar till att jag tycker om den så, boken är stadigt knubbig och layouten är både fin och inspirerande. 

I boken blandas tips på pyssel och hemmafixade projekt med råd om kläder, inredning och byggnadsvård. Speciellt mycket tycker jag om bilderna från husets barnrum, inrett med en varmt gul tapet och gamla leksaker. Också vardagsrummet med sina fina tavlor (titta på den tomma ramen med svartmålade små plastdjur) är inspirerande.

Claras bok kan köpas från både Adlibris och Bokus; den senare verkar vara något billigare men jag är osäker på om man kan handla från Finland (jag har inte testat).




Eftersom jag blev så förtjust i Claras första bok funderar jag på att också köpa hennes nya bok, UnderbaraClaras garderob: pimpa, sy och fixa. Denna bok har Clara skrivit tillsammans med sin syster Anna Lidström, och även om kläder inte direkt är mitt stora intresse så ser boken lockande ut med samma fina design och layout som den första boken. Den kan ju få bli en "feel good"-bok, något man tar fram och bläddrar i för att bli på gott humör (och kanske också bli lite inspirerad, vad vet jag)!

Man kan inte lyckas jämt

En av de många lökväxter vi planterade var tulpanen 'Queen of Night'. Tulpanen är verkligen fin och annorlunda med sin nästan svarta färg och långa stjälk...men inte såg det vidare fint ut bland de övriga låga växterna! Nej, en sån majestätisk tulpan kräver nog ett förfinat sällskap för att verkligen komma till sin rätt. Så det var lika bra att rabatten visade sig vara alldeles för våt för lökväxter, jag antar att lökarna ruttnade bort under vintern för vi har inte sett dem igen...



17 juni 2013

Sticka en Baby Surprise Jacket

Under de långa månader när jag var gravid och inte kunde göra speciellt mycket pga. foglossning och alla andra besvär, så sysselsatte jag mig ofta med att virka och sticka. När jag sökte efter lätta mönster som skulle passa en nybörjare, ramlade jag över något som kallas "The Baby Surprise Jacket". Mönstret är gjort av en Elizabeth Zimmermann redan 1968 men fortfarande väldigt populär och ett gratis mönster är ganska svårt att få tag på idag. Det speciella med jackan är att den stickas fram och tillbaka i ett enda stycke, och sys ihop med endast två korta sömmar över axlarna. Jackan passar bra att stickas av restgarner eller självrandande garn, men egentligen går det bra med vilket garn som helst. Det är svårt att tro att det faktiskt kommer att bli en tröja när man sitter med denna oformliga skapelse framför sig på stickorna: 

Men en vikning senare ser den ut så här! Nu ska den bara sys ihop uppe vid axlarna och ut längs armarna. 


Det färdiga resultatet. Här jag jag virkat ett vitt kantband runt hela koftan och sytt fast fem stycken hjärtformade knappar. 



 Jag stickade faktiskt en till lite senare, i annorlunda färger.

 

Jag har följt flera olika varianter av mönster, en blandning av detta från en knit-wiki och en översatt version av ett engelskt mönster (klistrar in det längst ner i inlägget). Men faktum är att man kan sticka denna roliga tröja utan att kunna läsa ett mönster överhuvudtaget - på youtube finns en serie med videos (engelska) som man enkelt kan följa från allra första maskan till färdig kofta!



Mönster: 

Material: Garn i en storlek som ger dig masktäthet på ca 24 maskor per tio cm. Gör ett prov för att bestämma masktätheten och lägg sedan upp 160 maskor. Sätt stickmarkörer på den 36e och 125e maskan.

* M1 = ta upp en maska genom att ta upp tråden mellan maskorna och vrid den då man stickar en maska.

1. Sticka 34 räta maskor, lyft 1, sticka två tillsammans och drag den lyfta maskan över de stickade (=Överdragshoptagning, ödhp), 86 räta maskor, 1ödhp, sticka 34 (156 maskor)
2. och alla jämna varv, räta maskor.
3. 33 räta maskor, 1ödhp, 84 räta maskor, 1ödhp, 33 räta maskor (152 maskor)
5. 32 räta maskor, 1ödhp, 82 räta maskor, 1ödhp, 32 räta maskor (148 maskor)
7. 31 räta maskor, 1ödhp, 80 räta maskor, 1ödhp, 31 räta maskor (144 maskor)
 
Du minskar alltså två maskor vid varje markering, vilket ger två diagonala linjer och två hörn.

Efter 10 varv, öka 9 maskor (3 räta maskor, 1 ökning) över ändsektionerna (dvs. före/efter markörerna), för mer fyllighet ovanför mudden. 

Efter 22 minskningsvarv från rätsidan, gör 3 jämna varv (avigt, rät, avigt) och öka sedan vid samma markeringar, genom M1 på varje sida om de markerade maskorna, vartannat varv (rätsidan). Då har man 90 maskor på stickorna.

Det börjar se väldigt konstigt ut, men fortsätt bara. När du har 114 maskor, dvs. efter 6 ökningsvarv, öka 10 maskor i ett varv, jämnt fördelat över mittensektionen för mera vidd i ryggen.

När du har 152 maskor på stickorna, avmaska 5 maskor i början av de nästa två varven för nacken. När du har 158 maskor, arbeta enbart på de mittersta 90 maskorna i 20 varv (rätstickning).

Plocka nu upp 10 maskor från sidan av delen som just stickats, sticka 34 maskor från slutet av nålen (man tar upp maskor från kanten och mot de maskor som lämnats. De maskor man lämnade för att sticka de mittersta 90 stickas med i arbetet igen (de är 34 stycken på varje sida)). Sticka nästa varv och upprepa detta (178 maskor). Markera den 44e och den 135e, och börja öka genom M1 på varje sida av de markerade maskorna vartannat varv. Efter 6 varv, gör 5 små knapphål (omslag, K2tog) jämnt fördelade på ändarna av stickningen. Gör ytterligare 6 varv och maska av ganska löst med aviga maskor, på rätsidan.


Vik ihop tröjan, sy ihop axelsömmarna, sy i knapparna och du har en söt babykofta!

Sommaren 2011 fylldes med annat än trädgårdsjobb...


När det blev sommar år 2011 såg vår trädgård ut så här. Planteringarna längst bort har sjunkit ihop lite och några växter har dött, men på det hela taget har de klarat vintern bra. Mycket kvar att göra, lupinerna fortsätter att sprida sig ohejdat i resten av trädgården.


 Men i början av juni 2011 var jag väldigt mycket höggravid och vår dotter föddes sen 12.6. Med andra ord blev det inte mycket trädgårdsjobb den sommaren! Min insats sträckte sig främst till att ordna med två odlingslådor för att få lite sallad och jordgubbar, och sen ställde jag ut en hemsnickrad blomstege med lite krukor på, mest örter men en och annan blomma fick plats också.


 

Åtminstone blommar vår rhododendron vackert :)

Tvåårskalas

Igår firade vi vår lilla stora underbara tvååring, med kalas och en somrig jordgubbstårta! Pappa har bakat tårtan som börjar bli en klassiker hos oss - receptet är hämtat ur 91'ans kokbok och tårtan är verkligen helt fantastisk! Den blir hög och fin och alltid precis lagom saftig. Det faktum att den fyllts med ca en liter jordgubbar gör säkert sitt till! Tårtan blir alltid mycket uppskattad och får många berömmande ord. Vår nyblivna tvååring var dock mest intresserad av jordgubbarna och grädden...


Mor- och farföräldrar kom med en gemensam present - en PUKY-springcykel! Det börjar visst också vara en tradition här på gården bland småbarnsfamiljerna; nu är det tre tvååringar som fått denna cykel i present :) Det regnade hela gårdagen så vi har inte kunnat testa den utomhus än, men jag hoppas den ska bli omtyckt. Orsaken till att man ska välja en springcykel eller balanscykel i stället för en trehjuling eller vanlig cykel med stödhjul är att en springcykel tränar barnets balans och kontroll över cykeln på ett bättre sätt, så när det väl är dags för en riktig cykel behöver man inte stödhjulen överhuvudtaget.



14 juni 2013

Vilken utsikt!

Tänk att få vakna varje morgon till en fantastisk utsikt, trots att ens sovrumsvägg i verkligheten kanske är tråkvit och på den andra sidan finns bara grannens garagevägg... En sån målad utsikt hade jag gärna haft när vi bodde i vår studentbostad i Åbo! Nu känns det lite onödigt eftersom vi har världens vackraste tallskog strax utanför våra fönster.

Bilden är från livethemma.ikea.se


Virka Baby Converse by loopysue

För någon med begränsad erfarenhet av handarbete (jag kan inte minnas att jag virkat speciellt flitigt sen handarbetstimmarna i lågstadiet...) så var det kanske ganska vågat att ge sig på ett par virkade Converse! Men titta så söta de är, helt oemotståndliga! Mönstret var faktiskt inte så svårt heller, mycket tack vare det logiska diagrammet i slutet. Det var faktiskt inte svårare än att jag gjorde två stycken skor, ett par till min egen kommande bebis och ett par till våra vänners bebis som anlände i februari 2011. Fast stjärnan som egentligen ska fästas på sidan av skorna hoppade jag över.

Mönstret jag använde heter "Crochet Baby Converse" och är skapat av Suzanne Resaul by loopysue Designs. Originalmönstret kan laddas ner gratis från ravelry - en fantastisk site med mönster för alla som älskar att sticka eller virka. Det är dock inte helt lätt att följa engelska mönster om man är ovan, men det finns faktiskt en svensk översättning på pysselkiisens blogg! Jag är rätt ovan att följa mönsterbeskrivningar oavsett språk, så jag hade stor nytta av diagrammet i slutet av den engelska versionen - se bilden här nedanför. 

Ringarna är luftmaskor, prickarna smygmaskor, plustecknen fasta maskor och det som ser ut som långa 'T' är stolpar.
 

13 juni 2013

Att sy ett babynest

Efter att ha landat lite i chocken över att vi skulle bli föräldrar, så började det klia i mina fingrar av längtan att få tillverka något till babyn. En av de första saker jag bestämde mig för att sy var ett så kallat babynest (de finns också att köpa, men är ganska dyra). Ett babynest ska vara en mysig plats för babyn att ligga i den första tiden, man kan ha det i föräldrasängen om man är rädd för att rulla över babyn när man sover (men jag lovar, det gör man inte!), babynestet kan ligga i spjälsängen för att göra den lite mindre eller man kan låta babyn vila i nestet under dagen. 

Nu är jag ju verkligen vad man kunde kalla syamatör, så det får inte vara för krångligt! Efter att ha googlat runt lite och studerat olika guider gjorde jag en egen variant av de mönster jag hittade, men den blogg som inspirerade mig mest var denna:

På den först länkade bloggen finns många bilder till steg-för-steg-beskrivningen, så det kan löna sig att titta in där. Själv hade jag ingen bra kamera till hands, så det blev bara en suddig bild av slutresultatet:

 
Ett babynest!


Jag började med att ta ett gammalt påslakan, mjukt och skönt slitet! 
Sen klippte jag en kvadratisk bit (ca 60x60 cm), vek den dubbelt räta mot räta och sydde ihop långsidan och ena kortsidan. Vänd tyget med rätsidan ut. Det blev bottenplattan.

Kanten gjorde jag genom att klippa en lång bit (ca 40x180 cm) i dubbelt tyg av påslakanets ena långsida, jag la alltså ut lakanet på golvet och klippte ca 40 cm in från kanten längsmed hela lakanet. Eftersom kanten på så sätt redan var sydd var det enkelt att fixa en kanal genom att sy en söm ca två cm in från lakanets kant. Sen tog jag ett par meter bomullssnöre, fäste det på en säkerhetsnål och trädde snöret genom kanalen. 

Kanten ska nu fästas mot botten, det går lättast om man börjar högst uppe på mitten av bottenplattans kortsida och nålar fast mitten av kant-tyget där (rätan ska vara ner). Sy ihop med sicksack. Vik sen över den andra hälften av kanttyget och sy ihop med raksöm. Arbetet ska nu se ut som ett stort T!

Nåla ihop resten av kanttyget så det bildar en tunnel och sy ihop med sicksack. Nåla och sy fast kanttyget i bottenplattan (obs! kanterna ska vara längre än botten!) men sy inte ända ut i hörnen där tyget svänger eftersom det kan bli lite klumpigt då. 

Dags att fylla babynestet. Jag tog fyllning ur ett gammalt täcke, men det finns också vadd att köpa eller så kan man använda en tunn madrass. Ta det som finns! Klipp till fyllningen och stoppa bottenplattan. Sy ihop öppningen i botten, helst för hand så blir det snyggast. 
Fyll kanterna med vadd - billigast blir det att ta fyllningen ur en gammal kudde, eller köpa IKEAs billigaste kuddar för 2 euro styck och använda innehållet i dem. Stoppa inte för hårt, i mitt nest blev det lite för mycket vadd! Sy igen kanttygets öppningar när du är nöjd. 

Dra åt snöret lite och knyt till så babynestet stängs. Klart, bara att vänta på bebisen!

Jag måste ju bara visa en bild på babynestet med innehåll också :-) Det blev lite i minsta laget då jag stoppade kanterna för hårt, men hon sov länge och gott där ändå. Vi använde vårt babynest mycket flitigt ända tills dottern blev så stor att hela benen fick hänga utanför.


Vår dotter - en liten överraskning

Eller när lillan kom till jorden i juni 2011.

Så här i efterhand känns det ju lite löjligt att jag inte misstänkte något. Men när man gått nästan fem år utan preventivmedel och inget har hänt, så är tanken på en graviditet så pass absurd att man inte reflekterar närmare över att mensen varit borta ovanligt länge och man visst ätit några bullar för mycket då magen blivit lite rund. Men en dag i oktober slog det mig plötsligt när jag råkade gå förbi ett apotek - tänk om jag skulle köpa ett test ändå. Det är säkert inget (min mens har många gånger försvunnit för flera månader i sträck) men bara för säkerhets skull. Ni vet att när man väl fått en tanke i huvudet kan man inte släppa den. Så jag köpte mitt test, åkte hem igen - och glömde bort det!

Vid den här tiden (2010) bodde jag fortfarande ensam, sambon hade jobb i Åbo fram tills årsskiftet. Så när jag vaknade nästa morgon kom jag plötsligt ihåg min sticka igen och tog den med på wc. Man skulle visst vänta i två minuter innan något resultat syntes, så jag tog fram tandborsten och kastade ett förstrött öga på stickan där den låg på handfatet. Då ser jag hur tydligt som helst hur två starkt röda streck sveper fram och placerar sig tillrätta. Vadvardetsomhändenu?! Jag tappar tandborsten på golvet och sliter tag i instruktionerna för att se om det faktiskt stämmer. Visst är jag gravid! Chocken blir så plötslig att jag nästan svimmar och jag får sätta mig på golvet för att andas ett tag. Sen rusar jag för att hämta min telefon, ringer sambon och meddelar halvt hysteriskt att jag visst är gravid ändå! Han låter glad, vilken tur. Själv vet jag inte vad jag känner än. Dessutom har jag ingen aning om hur långt gången jag är, jag försöker räkna men förstår ingenting. Beslutar mig därför för att ringa till mödravårdscentralen och tydligen låter jag tillräckligt chockad för att få komma in på en kontroll med en gång! Jag ska bara sluta gråta först...

Väl vid rådgivningen får jag lämna ett nytt urinprov till laboratoriet och jag gråter naturligtvis igen när det faktiskt är positivt. Berättar åt hela personalen att vi väntat så länge och inte kan tro att det är sant. Alla tanterna på labbet blir rörda de med och lyckönskar mig så innerligt! Ett ultraljud bokas för att tidsbestämma graviditeten och vi lyckas hitta en tid när sambon kan komma hem och vara med :) Efter bara fem dagar är vi vid kliniken i Jakobstad och får se ett litet, tickande hjärta. Visst är jag gravid, och i vecka 8+3 dessutom. Helt overkligt!


När jag väl förstått att det är sant känns det som om kroppen ändrar sig genast. Jag blir oändligt trött och vill sova hela dagarna och min mage sväller upp så det känns som om hela världen tittar på den. Illamående slipper jag som tur är, jag mår faktiskt inte dåligt en enda dag under hela graviditeten. Det är ändå bara i min fantasi som magen är enorm, ingen annan har märkt något än. Först på farsdagen i november 2011 (v.12) berättar vi åt blivande far- och morföräldrar!
Jag tyckte magen var så stor...vecka 12.