Sidor

10 mars 2015

Kemikaliebanta din vardag i små steg; enkla tips som alla kan göra

Jag var med i en diskussion häromdagen om jag är insatt i detta med plaster, gifter och skadliga ämnen i vår vardag och hur mycket jag i så fall orkar engagera mig och tänka på detta. Svaren som folk gav chockade mig faktiskt lite, det var så många som svarade att de har noll koll eller inte alls orkat bry sig om detta. Jag trodde nog att de flesta idag åtminstone försökte tänka på kemikalieproblemet, speciellt de som har små barn hemma, men tydligen är detta för många ännu en av alla de saker som man borde engagera sig i, men inte riktigt hinner eller orkar.

Nå, nu förstår jag att det finns väldigt många saker som man borde tänka på, och intresset för just detta kanske inte är lika stort hos alla. Men ändå anser jag att man kan inte, får inte tillåta sig att vara helt oengagerad när det handlar om saker som påverkar hälsan hos oss alla, hos våra barn! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något litet och man kan själv välja ut de saker som med en rimlig arbetsinsats gör en stor skillnad.
Visst kan man gå "all in" och börja använda tygblöjor till barnen, göra sin egen deodorant och endast köpa ekologiskt och rättvisemärkt, men det är en stor omställning som både är kostsam och kräver att man läser på ordentligt.

Så, jag tänkte lista några saker att tänka på som faktiskt är enkla på riktigt, små saker som ändå gör en stor skillnad, och med det hoppas att jag kan inspirera någon!

Hemmet: 
  • Dammtorka så ofta du orkar och våttorka golven. Kemikalierna samlas upp av dammet och elektronikdamm är allra värst.
  • Ha inte elektronik i sovrummen. Elektronik innehåller bl.a. flamskyddsmedel och gifterna samlas  alltså i dammet.
  • Städa inte med klorinbaserade rengöringsmedel (spar dem till sanering efter magsjukor!). Det är dumt att städa bort alla nyttiga bakterier som skyddar oss. Städa med vanlig såpa istället.
    Ännu bättre: Övergå till miljövänlig städning som t.ex. Enjo (som gör rent med enbart kallt vatten) eller använd naturliga rengörare som finns i köksskåpen, t.ex. ättika och citron.
  • Måla med vattenbaserad målarfärg och se till att ventilera alla målade rum ordentligt i flera dygn.
    Ännu bättre: Köp Miljömärkt målarfärg eller välj papperstapeter istället.
  • Vid renoveringar och nybyggen, lägg inte in PVC-baserade golv (plastmattor). Välj golvmaterial i trä, sten (klinkers), linoleum eller kork.

Kläder:
  • Tvätta alla textilier som kläder, sängkläder och gardiner före användning. Bara för att tillverka en t-shirt kan det krävas så mycket som fyra kilo kemikalier per kilo färdigt plagg - det säger sig självt att vi inte vill ha dessa mot huden!
  • Använd aldrig sköljmedel eller parfymerade tvättmedel. Det är faktiskt helt onödigt.
  • Köp inte kläder med stora plasttryck.
    Ännu bättre: Undvik helst blådispersionsfärger (dvs. kläder som färgats starkt blåa) eftersom dessa är mest allergiframkallande. Köp gärna Öko-Tex-märkta kläder och kläder som tillverkats inom EU.
  • Handla gärna begagnade kläder, men köp inte gamla regnkläder och vinterhalare (PVC- och fluorkarbonfria alternativ har kommit först de senaste åren).
  • Köp gummistövlar i äkta naturgummi - inte plast (som tyvärr säljs som "gummistövlar"). Äkta gummi spricker lite lättare, men håller längre om man smörjer in dem ibland. 
    Ännu bättre: Undvik också Gore-Tex-impregnerade skor. Jag vet, de är jättepraktiska i blött väder...

Barnen:
 
Leksaker är svårt. Å ena sidan innehåller tyvärr de allra flesta färgglada leksaker mycket otrevliga kemikalier, å andra sidan kan man ju inte tvinga barnen att leka med kottar och pinnar! Här får det helt enkelt bli en kompromiss mellan barnens önskningar och ens egen vilja att minska på kemikalierna och plastskräpet.
  • Köp inte billiga Kinakopior av kända leksaksmärken (t.ex. My Little Pony). Stora leksakstillverkare övervakas så de åtminstone uppfyller minimikraven för gränsvärden vad gäller kemikalier. 
    Ännu bättre: Undvik leksaker gjorda i mjuk plast helt, hård plast som i t.ex. legobitar är mera okej.
  • Lek inte med gamla leksaker som Barbie från 80- och 90-talen. Medvetenheten om skadliga kemikalier var ännu mindre då. Å andra sidan har de gamla leksakerna antagligen redan läckt ut det mesta av de skadliga ämnena - på dig som lekte med dem då!
  • Återvinn genast all gammal elektronik och ge aldrig t.ex. gamla mobiltelefoner som leksaker till barn. Speciellt viktigt med bebisar som stoppar allt i munnen.
  • Använd ekologiska våtservetter eller ännu hellre, tvättlappar i tyg för att tvätta bebisar.
  • Tvätta gosedjur och snuttefiltar etc. innan barnen får dem.
  • Värm aldrig ersättning i plastflaskor i micron. Välj gärna glasflaskor till ersättning och välling, och värm innehållet i vattenbad.
  • Välj ersättning och välling som är ekologisk och inte innehåller konstigheter som bl.a. maltodextrin och fettfritt mjölkpulver.
 
Köket:
  • Köp så mycket ekologiskt som möjligt (ganska självklar punkt).
  • Läs innehållsförteckningar. Välj bort livsmedel som innehåller saker du knappt kan uttala eller har en förteckning längre än bibeln...
  • Värm aldrig mat i plastbyttor. Ta ut innehållet och värm direkt på tallriken istället.
  • Skippa micropopcorn. Det går utmärkt att poppa själv i kastrull.
  • Stek inte i teflonstekpanna. Välj keramiska pannor eller ännu hellre gjutjärn i stället.
  • Låt inte köksredskap av svart plast ligga i stekpannor och kastruller, och köp enbart redskap av hög kvalitet. Ännu bättre: Undvik plastredskap helt och använd trä och rostfritt stål i stället.
  • Låt aldrig vattenflaskor i plast stå i värme eller direkt solljus. Ännu bättre: Köp drickflaskor i rostfritt stål.

För den som är (eller blev) intresserad och vill lära sig mera, så finns det som vanligt en hel guldgruva på nätet, bl.a. utmärkta bloggen Kemikaliekollen.
 
Bloggaren UnderbaraClara har skrivit en hel del om kemikalier i hemmet:
 
Det finns också många läsvärda böcker på temat, bl.a. Den onda badankan och Badskumt av Katarina Johansson.

2 kommentarer:

  1. tror att det här med kemikaliebantning känns alldeles för övermäktigt för många och att det därför helt enkelt bara struntas i, så därför helt superbra med korta och konkreta tips på vad som kan göras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en hel djungel och massor man borde sätta sig in i! Men ett steg i taget, även en liten förändring är ju till det bättre tänker jag. Inte gör jag själv alltid allt på listan i inlägget...

      Radera