Sidor

27 mars 2015

Att få bada bastu igen

Klappat och klart, provbadat och godkänt!


Allt är på plats och projektet är nu helt avslutat efter att elektrikern spenderat en heldag hos oss.


Själva bastukaminen fixade han iofs på en timme, sen var det bara för oss (inte jag nej) att plocka i ca 80 kg sten.


Kaminen är en Cylindra från Harvia, och vi valde modellen med täckt baksida för att kunna ställa den i ett hörn.

Det som tog lite överraskande länge var i stället att få badrumslampan på plats ovanför spegeln, men vi får väl skylla oss själva som ville ha en ny brytare till det (= nya ledningar) och sen en dimmer till bastubelysningen.

Men så skönt att ha också detta rum klart! Ut med alla verktyg, brädstumpar och damm för denna gång.

Här finns de tidigare inläggen om basturenoveringen.

Vårdagjämning

Varje år väntar jag lika ivrigt på vårdagjämningen - dagen då vinterns mörker äntligen får ge vika för ljuset och den kommande sommaren. De få minuterna extra dagsljus gör förstås ingen nämnvärd skillnad, men åh så upplyftande för min trötta själ som levt så många månader i mörker - nu sträcker vi oss mot solen igen!


Och varje år, några dagar efter det magiska datumet, så orkar solen för första gången på året lyfta sig över garagetaket och skina in i vårt kök. Lika magiskt varje gång. Om några få veckor till, kommer jag varje solig vardagsmorgon att mötas av solen som lyser upp vårt köksgolv och en sömnig katt som trynar sig i värmen. Jag väntar och längtar.

26 mars 2015

30 going on 60 eller den stora helkroppsrenoveringen

Ibland blir man bara lite trött när allt kommer på en gång. Kanske har jag plötsligt blivit medelålders vid fyllda 30 år då krämporna börjar komma på löpande band? Först var det gallan som akut måste opereras bort och gav mig massor av problem, sen blev min rygg som alltid varit i halvuselt skick allt sämre, och nu ska tänderna också börja bråka?
 
Inte är det ju så roligt att gå till tandläkaren annars heller, och när man motvilligt ringer om en halv-akut tid för att en tand gör ONT och så får man komma fyra (?!) veckor senare (och det bara för att jag gick privat, till HVC var köerna nästan två månader långa) och när man väl kommer dit så hittar tandläkaren inget fel på den tand som värker (?!) men nog tiotals andra fel som borde åtgärdas inom en relativt snar framtid, ja då blir man lite matt...och ser för sitt inre hundralapparna fladdra iväg.
 
Lite nedslående minst sagt när jag alltid varit så noga med att sköta om mina tänder och detta är tacken? Största boven i dramat är väl mitt konstanta tandgnisslande nattetid, trots bettskena i många år är mina tänder både nötta och ömma av det ständiga idisslandet - vad ska det vara bra för riktigt, om det var meningen att jag skulle tugga natt och dag hade jag väl fötts till en ko?
 
 
Och sen har vi ju min höft/rygg då. Efter en promenad på fyra kilometer och massor av frisk luft för min stackars kropp som annars bara ser solen genom kontorsfönstret så belönar den mig med ryggskott!? Vad är nu det frågan om? Mitt tredje sen förra sommaren.
 
Nu har jag ledsnat och överkom till och med min motvilja mot läkare och sjukhus och kors i taket så var de så hjälpsamma så och jag fick remiss till privat fysioterapi! Och dit fick jag sen komma redan nästa dag och då var domen att mina överrörliga leder som är omgivna av svaga muskler ger mycket spända ytliga muskler för att de överkompenserar. Så nu ska jag få ett eget träningsprogram som inte ger mig MERA ont (som det mesta annat jag testat) och sen jäklar i min lilla låda ska jag få min rygg i skick igen och sluta känna mig som en skröplig gammal tant!

Sen ska jag göra något åt jobbsituationen också, läkaren som jag träffade demonstrerade förtjust sitt nya höj- och sänkbara skrivbord åt mig och föreslog att jag skulle be min arbetsgivare om ett sånt, vilket fick mig att skratta - min jobbsituation är ju som vanligt något speciell, och jag är inte ens anställd av det företag där jag jobbar.
 
Med tanke på att den enda utgift som gjorts för en ergonomisk arbetssituation hittills består av införskaffandet av en balansboll som alla på kontoret får dela på, så tror jag inte mina möjligheter att få ett snordyrt skrivbord är jättestora.
 
Men att inte vara formellt anställd innebär också en viss sorts frihet, och jag ska minsann utnyttja den till att hitta någon egen lösning för att variera min arbetsställning. Kanske dags för ett nytt hemmabygge, eller så ett ståbord från IKEA, de är ju inte ens speciellt dyra. Hmm.

19 mars 2015

Äppelodling - våra första träd

I förra helgen inspekterade jag våra nyplanterade äppelträd med sekatören i högsta hugg. Vi drömmer ju om en egen liten äppelodling till vårt gårdsmusteri Dalbo Must, för att om möjligt vara självförsörjande vad gäller äpplen till vår egen must som vi också säljer till kunder. Idag har vi egentligen bara två  gamla träd, som iofs. tillsammans producerar ca 250 kg äpplen - rätt imponerande! Men vi har också en del åkermark runt gården, och ifjol på hösten köpte vi de första tio träden från Blomqvists i Lepplax.
 
 
Tyvärr är det ju just hösten som är högsäsong i musteriet, vi hinner knappt ens plocka och musta våra egna äpplen mellan varven, och pga. tidsbristen hann vi inte med någon höstbeskäring av våra träd. Så i söndags var det dags att korta in årsskotten, det måste ju göras innan årets tillväxt tar fart. Målet är förstås att bygga en krona med korta, kraftiga grenar som orkar bära frukt utan att böjas eller knäckas. Det gladde mig att se att träden klarat vintern riktigt bra, endast några små frostskador på vissa grenar och inga gnagare har hittat hit än.
 
 
Jag tittade också till ett jättegammalt träd som vi ifjol försökte rädda genom kraftig beskärning, misstänker att det hade ramlat omkull i någon vinterstorm annars. Får se om det klarar sig några år till nu. Äpplena blir ganska små och sura, men de är perfekta att slänga med våra andra, sötare äpplen när vi gör must! Faktiskt får man den allra bästa musten med en blandning av olika sorts äppel, till och med vildäpplen och riktigt sura prydnadsäpplen kan man ta med i små mängder. 

18 mars 2015

Fyra säkra vårtecken i vårt "heimani"


Vårtecken nr 1. Första hamburgarna är grillade.


Vårtecken nr 2. Tankbilens spår efter att ha kört fast i "rapalandi" och fått dras upp med traktorhjälp.


Vårtecken nr 3. "Dyngkärron" är till bredden full med skräp för påskbrasan.


Vårtecken nr 4. Maken och min pappa har börjat på ett av årets många planerade byggen. 


Både plankorna och stockarna som används kommer förresten från vår egen gård. Stockarna har tagits tillvara från gamla hus som rivits och plankorna är sågade av granar vi fällde på gården för något år sedan. 


PS. För den som inte begriper vår vackra dialekt;
heimani - hemmanet
rapalandi - lerigt och blött ställe
dyngkärron - gödselkärra till traktorn.

17 mars 2015

Ett och annat nytt

 
Världens snedaste bild, men jag ville bara visa den lilla bordslampan som jag fyndade på armaturloppisen som Nykarleby El-affär ordnade häromdagen. Det var minst sagt ett spontaninköp, men jag har saknat något "upplysande" på köksbordet ända sen jag slutligen tvingades inse att julljusstaken måste tillbaka i förrådet (för typ en månad sen då). Kände mig lite extra nöjd då jag såg att lampan var en LampGustaf (de brukar ju göra kvalitetslampor så den kanske inte går sönder för att man nuddar den då) och jag fick sisådär 90€ i rabatt så det kan ju faktiskt klassas som ett äkta fynd.
 
 
Så testar vi också denna lilla lustiga skapelse till luftfuktare här hemma. Vi har, som alla andra väl, problem med den låga luftfuktigheten hemma vintertid och det blir inte bättre av vår vedeldade spis som torkar ut hemmet. Maken hittade en liten ultrasonisk luftfuktare på eBay (naturligtvis, var annars) och visst har fuktprocenten hemma gått upp en aning. Men om inget annat, så ser den också ganska rolig ut där den står och blåser ut sin dimma :)
 
 
Vad annat då, jo vi testade äntligen söndagslunchen vid Juthbacka herrgård! Jättegod mat (speciellt förrättsbordet som jag återvände till så många gånger jag kunde utan att skämmas) och även treåringen gav det hela godkänt - hennes betyg var "god mat, laxen var bäst, leksakerna kunde ha varit fler". Så det lär bli fler besök, det är ju så skönt att slippa laga lunch åtminstone EN dag när man är ledig!

12 mars 2015

Att renovera ett dockskåp

 
Det har stått i förråd och på hyllor och samlat damm i ganska många år nu, mitt gamla dockhus. Lite nött och slitet men väl "inlekt" och högt älskat! Redan för kanske två år sen bar jag hem det till vår lägenhet med tanken att jag skulle renovera det lite och sen ge det till dottern i födelsedagspresent. Jag började på också, men eftersom hon var så liten då än så gjorde jag inte speciellt mycket och sen har det bara stått där på hyllan. Men nu närmar sig dotterns 4-årsdag och det kunde ju faktiskt bli en lämplig present, om jag skulle hinna bli klar i tid! Annars får det blir en annan gång, jag tänker inte stressa.
 
 
Men så ser det ut, dockskåpet. Nästan som en kopia av Lundbys Småland, men spegelvänt och faktiskt handtillverkat, i Vasa verkar det som.
 
 
Tapeterna och golven är ganska nötta och sjaskiga, så väggar och golv ska få nya ytor har jag tänkt. I skåpet finns också uttag för små lampor, men dem har jag aldrig testat (såna fina leksaker hade jag minsann inte som liten...) så jag vet inte om de fungerar. Hoppas!
 
 
Lite möbler och grejer från min egen barndom finns också kvar, färgerna är förstås så där härligt 70/80-tals grälla...ska se om jag möjligen fixar till dem också. Ja, jag erkänner att det är mest för min egen skull, dottern bryr sig säkert inte men att pyssla med dockhus är ju en jättestor hobby också bland vuxna så jag är i gott sällskap, haha! Vi får se vad jag hinner med! Har nu börjat fixa med golv och väggar i alla fall, roligt men pilligt...

11 mars 2015

Prima ballerina

Hade aldrig trott att jag någonsin skulle köpa en rosa tyllkjol åt ett barn. Det var innan jag själv fick en treåring. Och min avundsjuka över att inte få/kunna klä mig själv likadant är total.
 
 

 

10 mars 2015

Kemikaliebanta din vardag i små steg; enkla tips som alla kan göra

Jag var med i en diskussion häromdagen om jag är insatt i detta med plaster, gifter och skadliga ämnen i vår vardag och hur mycket jag i så fall orkar engagera mig och tänka på detta. Svaren som folk gav chockade mig faktiskt lite, det var så många som svarade att de har noll koll eller inte alls orkat bry sig om detta. Jag trodde nog att de flesta idag åtminstone försökte tänka på kemikalieproblemet, speciellt de som har små barn hemma, men tydligen är detta för många ännu en av alla de saker som man borde engagera sig i, men inte riktigt hinner eller orkar.

Nå, nu förstår jag att det finns väldigt många saker som man borde tänka på, och intresset för just detta kanske inte är lika stort hos alla. Men ändå anser jag att man kan inte, får inte tillåta sig att vara helt oengagerad när det handlar om saker som påverkar hälsan hos oss alla, hos våra barn! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något litet och man kan själv välja ut de saker som med en rimlig arbetsinsats gör en stor skillnad.
Visst kan man gå "all in" och börja använda tygblöjor till barnen, göra sin egen deodorant och endast köpa ekologiskt och rättvisemärkt, men det är en stor omställning som både är kostsam och kräver att man läser på ordentligt.

Så, jag tänkte lista några saker att tänka på som faktiskt är enkla på riktigt, små saker som ändå gör en stor skillnad, och med det hoppas att jag kan inspirera någon!

Hemmet: 
  • Dammtorka så ofta du orkar och våttorka golven. Kemikalierna samlas upp av dammet och elektronikdamm är allra värst.
  • Ha inte elektronik i sovrummen. Elektronik innehåller bl.a. flamskyddsmedel och gifterna samlas  alltså i dammet.
  • Städa inte med klorinbaserade rengöringsmedel (spar dem till sanering efter magsjukor!). Det är dumt att städa bort alla nyttiga bakterier som skyddar oss. Städa med vanlig såpa istället.
    Ännu bättre: Övergå till miljövänlig städning som t.ex. Enjo (som gör rent med enbart kallt vatten) eller använd naturliga rengörare som finns i köksskåpen, t.ex. ättika och citron.
  • Måla med vattenbaserad målarfärg och se till att ventilera alla målade rum ordentligt i flera dygn.
    Ännu bättre: Köp Miljömärkt målarfärg eller välj papperstapeter istället.
  • Vid renoveringar och nybyggen, lägg inte in PVC-baserade golv (plastmattor). Välj golvmaterial i trä, sten (klinkers), linoleum eller kork.

Kläder:
  • Tvätta alla textilier som kläder, sängkläder och gardiner före användning. Bara för att tillverka en t-shirt kan det krävas så mycket som fyra kilo kemikalier per kilo färdigt plagg - det säger sig självt att vi inte vill ha dessa mot huden!
  • Använd aldrig sköljmedel eller parfymerade tvättmedel. Det är faktiskt helt onödigt.
  • Köp inte kläder med stora plasttryck.
    Ännu bättre: Undvik helst blådispersionsfärger (dvs. kläder som färgats starkt blåa) eftersom dessa är mest allergiframkallande. Köp gärna Öko-Tex-märkta kläder och kläder som tillverkats inom EU.
  • Handla gärna begagnade kläder, men köp inte gamla regnkläder och vinterhalare (PVC- och fluorkarbonfria alternativ har kommit först de senaste åren).
  • Köp gummistövlar i äkta naturgummi - inte plast (som tyvärr säljs som "gummistövlar"). Äkta gummi spricker lite lättare, men håller längre om man smörjer in dem ibland. 
    Ännu bättre: Undvik också Gore-Tex-impregnerade skor. Jag vet, de är jättepraktiska i blött väder...

Barnen:
 
Leksaker är svårt. Å ena sidan innehåller tyvärr de allra flesta färgglada leksaker mycket otrevliga kemikalier, å andra sidan kan man ju inte tvinga barnen att leka med kottar och pinnar! Här får det helt enkelt bli en kompromiss mellan barnens önskningar och ens egen vilja att minska på kemikalierna och plastskräpet.
  • Köp inte billiga Kinakopior av kända leksaksmärken (t.ex. My Little Pony). Stora leksakstillverkare övervakas så de åtminstone uppfyller minimikraven för gränsvärden vad gäller kemikalier. 
    Ännu bättre: Undvik leksaker gjorda i mjuk plast helt, hård plast som i t.ex. legobitar är mera okej.
  • Lek inte med gamla leksaker som Barbie från 80- och 90-talen. Medvetenheten om skadliga kemikalier var ännu mindre då. Å andra sidan har de gamla leksakerna antagligen redan läckt ut det mesta av de skadliga ämnena - på dig som lekte med dem då!
  • Återvinn genast all gammal elektronik och ge aldrig t.ex. gamla mobiltelefoner som leksaker till barn. Speciellt viktigt med bebisar som stoppar allt i munnen.
  • Använd ekologiska våtservetter eller ännu hellre, tvättlappar i tyg för att tvätta bebisar.
  • Tvätta gosedjur och snuttefiltar etc. innan barnen får dem.
  • Värm aldrig ersättning i plastflaskor i micron. Välj gärna glasflaskor till ersättning och välling, och värm innehållet i vattenbad.
  • Välj ersättning och välling som är ekologisk och inte innehåller konstigheter som bl.a. maltodextrin och fettfritt mjölkpulver.
 
Köket:
  • Köp så mycket ekologiskt som möjligt (ganska självklar punkt).
  • Läs innehållsförteckningar. Välj bort livsmedel som innehåller saker du knappt kan uttala eller har en förteckning längre än bibeln...
  • Värm aldrig mat i plastbyttor. Ta ut innehållet och värm direkt på tallriken istället.
  • Skippa micropopcorn. Det går utmärkt att poppa själv i kastrull.
  • Stek inte i teflonstekpanna. Välj keramiska pannor eller ännu hellre gjutjärn i stället.
  • Låt inte köksredskap av svart plast ligga i stekpannor och kastruller, och köp enbart redskap av hög kvalitet. Ännu bättre: Undvik plastredskap helt och använd trä och rostfritt stål i stället.
  • Låt aldrig vattenflaskor i plast stå i värme eller direkt solljus. Ännu bättre: Köp drickflaskor i rostfritt stål.

För den som är (eller blev) intresserad och vill lära sig mera, så finns det som vanligt en hel guldgruva på nätet, bl.a. utmärkta bloggen Kemikaliekollen.
 
Bloggaren UnderbaraClara har skrivit en hel del om kemikalier i hemmet:
 
Det finns också många läsvärda böcker på temat, bl.a. Den onda badankan och Badskumt av Katarina Johansson.

5 mars 2015

Påskbrev

Hos oss ritas det nu påskbrev. Det är ett villkor för att Alleria ska få gå som påskhäxa till de närmaste grannarna som hon önskar, och det ska vara stora och fulltecknade påskbrev ihopvikta enligt Kronoby-modell, det har pappan i huset (han med Kronoby-anor...) bestämt. Inga pyttesmå, hafsigt ritade kort här inte för usch vad man kan bli besviken på alla dessa godistiggare som krafsat ner orden "Glad Påsk" på en liten papperslapp och sen förväntar sig godis för denna enorma prestation!
 
 
Nej, stora färgglada brev på en hel A4-sida vill vi se. Och såna försöker jag nu uppmuntra dottern att rita. Problemet är bara att när hon verkligen engagerar sig och producerar helt fantastiska teckningar så vill jag sen inte ge bort dem... Denna fina teckning med rävungar i sina gryten övertalade jag henne att ge MIG som påskpresent...några veckor i förtid. Ehum.

4 mars 2015

Att renovera en bastu, del 2

Här har det jobbats flitigt (dock inte av mig) och bastuinredningen börjar vara klar! Så här såg det ut när vi nyss hade börjat byggandet.


Alla bänkar är på plats och målade med nån sorts bastuskydd. Något svårfotat, eftersom bastun är så liten.


Inredningen är platsbyggd av min man med virke på löpmeter (som vi bytt till oss av en bekant). Någonstans mellan 450-500 rostfria skruvar har också gått åt...


Pallen går att skjuta in under bastulaven så man får plats att röra sig där inne, annars än nog nära varje centimeter så välutnyttjad som det bara är möjligt.


Den övre laven är tvådelad och består av två pallar som kan lyftas bort, på så sätt kan Allerias badkar stå stabilt och säkert där uppe när hon vill bada bastu med sin pappa.

Nu saknas egentligen bara själva bastukaminen och en lampa som elektrikern ska få sätta upp innan vi får sätta punkt för denna gång. Sen ska vi bada!

3 mars 2015

Tvåspråkighet på riktigt?

De flesta människor på min arbetsplats är mer eller mindre tvåspråkiga, och runt mig flyter konversationerna på både svenska och finska varje dag. En del växlar språk beroende på vem de pratar med, andra fortsätter helst prata sitt eget språk men alla förstår varandra. Sett till modersmål är vi svenskspråkiga i majoritet, men det är också lite skillnad mellan avdelningarna.
 
Tvåspråkighet i vardagen, inte sant?
 
Ändå kan jag inte låta bli att notera, när jag hämtar mitt eftermiddagskaffe, att under kaffepausen samlas de svenskspråkiga runt ståborden i korridoren medan de i grunden finskspråkiga oftast föredrar att sitta runt bordet i kafferummet. Nästan alltid är uppdelningen detsamma. Svenska här, finska där.
 
Lite märkligt ändå hurudan gemenskap vi människor väljer i första hand, omedvetet eller inte?

2 mars 2015

Onnis runda 2015 - 40 år

Så blev det äntligen dags för Onnis runda - som vi har övat så mycket för! Alla var friska (med nöd och näppe) och snön fanns kvar (tack vare talkokrafter som skrapat dit ungefär all snö som hittades i stan). Och Alleria var på plats för första gången.


Så kul!
 

 
Förutom jag och mormor var också Allerias bästa kompis på plats med sin mamma för att heja på. 


Alleria vid starten med själva Onni, som i 40 år skickat iväg ivriga små skidåkare.


Många åskådare i spåret, också Igelkotten hade hittat sina skidor. 


Mycket nöjd treåring med sin medalj och överraskningspresent!