17 juni 2013

Sticka en Baby Surprise Jacket

Under de långa månader när jag var gravid och inte kunde göra speciellt mycket pga. foglossning och alla andra besvär, så sysselsatte jag mig ofta med att virka och sticka. När jag sökte efter lätta mönster som skulle passa en nybörjare, ramlade jag över något som kallas "The Baby Surprise Jacket". Mönstret är gjort av en Elizabeth Zimmermann redan 1968 men fortfarande väldigt populär och ett gratis mönster är ganska svårt att få tag på idag. Det speciella med jackan är att den stickas fram och tillbaka i ett enda stycke, och sys ihop med endast två korta sömmar över axlarna. Jackan passar bra att stickas av restgarner eller självrandande garn, men egentligen går det bra med vilket garn som helst. Det är svårt att tro att det faktiskt kommer att bli en tröja när man sitter med denna oformliga skapelse framför sig på stickorna: 

Men en vikning senare ser den ut så här! Nu ska den bara sys ihop uppe vid axlarna och ut längs armarna. 


Det färdiga resultatet. Här jag jag virkat ett vitt kantband runt hela koftan och sytt fast fem stycken hjärtformade knappar.  Jag stickade faktiskt en till lite senare, i annorlunda färger.

 

Jag har följt flera olika varianter av mönster, en blandning av detta från en knit-wiki och en översatt version av ett engelskt mönster (klistrar in det längst ner i inlägget). Men faktum är att man kan sticka denna roliga tröja utan att kunna läsa ett mönster överhuvudtaget - på youtube finns en serie med videos (engelska) som man enkelt kan följa från allra första maskan till färdig kofta!Mönster: 

Material: Garn i en storlek som ger dig masktäthet på ca 24 maskor per tio cm. Gör ett prov för att bestämma masktätheten och lägg sedan upp 160 maskor. Sätt stickmarkörer på den 36e och 125e maskan.

* M1 = ta upp en maska genom att ta upp tråden mellan maskorna och vrid den då man stickar en maska.

1. Sticka 34 räta maskor, lyft 1, sticka två tillsammans och drag den lyfta maskan över de stickade (=Överdragshoptagning, ödhp), 86 räta maskor, 1ödhp, sticka 34 (156 maskor)
2. och alla jämna varv, räta maskor.
3. 33 räta maskor, 1ödhp, 84 räta maskor, 1ödhp, 33 räta maskor (152 maskor)
5. 32 räta maskor, 1ödhp, 82 räta maskor, 1ödhp, 32 räta maskor (148 maskor)
7. 31 räta maskor, 1ödhp, 80 räta maskor, 1ödhp, 31 räta maskor (144 maskor)
 
Du minskar alltså två maskor vid varje markering, vilket ger två diagonala linjer och två hörn.

Efter 10 varv, öka 9 maskor (3 räta maskor, 1 ökning) över ändsektionerna (dvs. före/efter markörerna), för mer fyllighet ovanför mudden. 

Efter 22 minskningsvarv från rätsidan, gör 3 jämna varv (avigt, rät, avigt) och öka sedan vid samma markeringar, genom M1 på varje sida om de markerade maskorna, vartannat varv (rätsidan). Då har man 90 maskor på stickorna.

Det börjar se väldigt konstigt ut, men fortsätt bara. När du har 114 maskor, dvs. efter 6 ökningsvarv, öka 10 maskor i ett varv, jämnt fördelat över mittensektionen för mera vidd i ryggen.

När du har 152 maskor på stickorna, avmaska 5 maskor i början av de nästa två varven för nacken. När du har 158 maskor, arbeta enbart på de mittersta 90 maskorna i 20 varv (rätstickning).

Plocka nu upp 10 maskor från sidan av delen som just stickats, sticka 34 maskor från slutet av nålen (man tar upp maskor från kanten och mot de maskor som lämnats. De maskor man lämnade för att sticka de mittersta 90 stickas med i arbetet igen (de är 34 stycken på varje sida)). Sticka nästa varv och upprepa detta (178 maskor). Markera den 44e och den 135e, och börja öka genom M1 på varje sida av de markerade maskorna vartannat varv. Efter 6 varv, gör 5 små knapphål (omslag, K2tog) jämnt fördelade på ändarna av stickningen. Gör ytterligare 6 varv och maska av ganska löst med aviga maskor, på rätsidan.


Vik ihop tröjan, sy ihop axelsömmarna, sy i knapparna och du har en söt babykofta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar