17 december 2014

Jamila hennafärg - no 'poo för håret i repris

Ett av de mest googlade och lästa inläggen på bloggen är det som jag skrev om Jamila hennafärg och hur jag brukar färga mitt hår med enbart naturliga ingredienser. Jag har länge tänkt att det var synd att jag hade så dåliga bilder till inlägget, och därför flera gånger varit på väg att byta ut dem, men jag brukar ju inte ha för vana att redigera inlägg i efterhand. Därför gör jag helt enkelt ett nytt och mera utförligt inlägg om hennafärg med fler och bättre bilder och hoppas att de som vill läsa om henna hittar hit också!

 

Hennafärg - no 'poo för håret


Den henna jag använder mig av är alltså ren henna utan tillsatser, Lawsonia Inermis, och jag föredrar den pakistanska sort som säljs under namnet Jamila henna och som står längst framme på bilden nedan. Jamila kan köpas på många ställen på nätet, sist beställde jag från Henna Boy vilket jag nog kommer att göra igen. Ren henna ger alltid röd färg, lovar förpackningen något annat bör man noga kolla vilka tillsatser som använts.



Hennapulvret blandas med hälften varmt vatten (inte kokande) och gärna hälften sura vätskor (som tar fram gyllene och röda toner bättre) och rörs till en jämn smet. Sura vätskor är tex. citronsaft, vinäger eller rödvin. Använd inte kärl eller skedar av metall, det kan påverka hennan och ge den en grön färgton! Glas och plast funkar bra. Vill man så kan man tillsätta ungefär en matsked olja, det gör hennan enklare att fördela i håret. 

I hennablandningen kan man också tillsätta olika saker som förstärker, eller dämpar, hennans röda färg. Några exempel:

Förstärker färgen:
- citronsaft
- mald kryddnejlika

För rödare toner:
- konjak

För mindre röd ton och mera brunt:
- kaffe (starkbryggt, som fått stå en dag)
- te, som kokats en halvtimme och/eller fått dra över natten

För blåaktig ton till svart hår:
- indigo
- druvjuice

Många andra tips finns bland annat på shenet.se.

Täck över skålen med hennablandningen och låt stå på ett varmt ställe (t.ex. ovanpå kylskåpet) i minst 8 timmar, gärna över natten. Färgen oxiderar då och blir brun på ytan. Sen är det dags att börja färga. Här är min förebild, tjusig utväxt!



Hennablandningen appliceras bäst i torrt hår, smutsigt går bra men tvätta ur eventuella stylingprodukter och balsamrester först. Börja högst uppe på huvudet, ta en smal hårslinga i taget och gegga in färgen ordentligt. Använd plasthandskar! Snurra slingorna till en knut uppe på huvudet vartefter du jobbar dig genom håret och var speciellt noga att få färg vid hårfästet, tinningarna och i nacken. 


När du är klar, plastar du in hela håret med plastfolie eller en duschmössa. Svep sen en handduk du inte är rädd om runt huvudet och vänta så många timmar du står ut...ju längre, desto djupare färg men minst två timmar borde färgen sitta i.  


Skölj sedan ur färgen noga, schampoo behövs inte men du kan använda lite balsam om håret känns torrt. Direkt efter färgningen är håret väldigt orange!



Samma dag som färgningen, när håret torkat.



Hennafärgen tre dagar senare, fortfarande nästan lysande orange i vanligt glödlampsljus.




Hennafärg två veckor senare. Färgen har fortsatt att oxidera och blivit mindre lysande orange och mera rödbrun. Det sägs att hennan får sin "rätta" färg efter ungefär två veckor, men jag tycker att färgen fortsätter ändra karaktär hela tiden och att det är en del av tjusningen med hennafärg! Den ger ett levande intryck och skiftar ton hela tiden beroende på ljuset i omgivningen.



Den säregna doften av henna brukar försvinna efter första tvätten, men kan sitta i längre då håret blir blött. Tänk på att henna är svårt (omöjligt) att färga över, den behöver nästan få växa ur håret... Gråa hårstrån som färgas med henna blir fint morotsorangea!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar