15 augusti 2013

Renoveringsrumba

Nu är det snart dags igen för ett nytt renoveringsprojekt och denna gång är det köket som ska göras om helt och hållet. Jag känner mig alldeles matt innan vi ens har börjat...främst för att sen vi flyttade hit för tre år sen har projekten avlöst varandra (känns det som i alla fall) så jag vet minsann hur det är att leva i ett byggkaos! Byggkillar som springer in och ut och inte förstår att akta inredningen (blanda murbruk inomhus? Javisst!), golv som måste skyddas, dörrar som står öppna och buller och smuts överallt. Oj så entusiastisk jag känner mig. Men ja, det är ju roligt sen när allt är över och man får se slutresultatet!

Jag tänkte lägga upp lite bilder från våra tidigare projekt här, mest för att jag själv ska komma ihåg vad vi gjorde men sen kan det väl alltid inspirera någon. Vår fina spis har lockat många intresserade besökare, så jag kan ju börja med den då!

Vi började på den 20.11.2011. Det som var tänkt att bli en "enkel" insättning av en värmelagrande spis i vardagsrummet spred sig sen, och slutade visst med mer eller mindre totalrenovering av hela övrevåningen! Man kan ju undra hur vi lyckades med det men sån är renoveringarnas natur - de sprider sig okontrollerat. 

Vi var ju tvungna att ta hål i sovrumsgolvet för skorstenen, och plastmattan gick inte att lägga tillbaka snyggt - lika bra att lägga in laminat i hela våningen! Då måste alla golv- och foderlister tas lös och bytas ut...och byter man ut listerna kan man ju lika gärna tapetsera om också eftersom det ändå skulle göras. 
Badrummet renoverades samtidigt p.g.a. en hotande fuktskada. Det slutade med att vi flydde fältet och bodde i tre veckor med vår 5-månaders baby hos mormor och morfar. Den sista brädan i laminatgolvet lades dagen före julafton...och de sista tapeterna sattes upp strax efter nyårshelgen. Så gick det med den "enkla" spisinsättningen!

Lite bilder på det då: 

Hit ska spisen komma, i vardagsrummets nordligaste hörn.


Hålet för skorstenen görs av proffsen från Kronqvist bygg, eftersom bjälkarna i mellantaket måste växlas av. Taket stöds upp tillsvidare. 


Från vårt sovrum ser vi att avväxlingen är gjord. Tjusigt med ett hål i golvet.


Spisdelarna anländer en mörk och kall novemberkväll. Nu ska flera ton sten bäras in i lägenheten så de får torka/värmas upp...



Två ton sten betyder en hel del bärande. Bara bottenplattan väger runt 200 kg. Delarna sprider en fuktig kyla runt sig i vardagsrummet, tur att vi inte behöver bo här under tiden.


 

När spisen väl börjar monteras går det snabbt. Hål tas i golvet och en grund av lecablock muras upp från plattan. Sen ska den eldsäkra väggen byggas och så börjar montören rada upp spiselementen. Vi har valt en värmelagrande spis från Uunisepät, av modellen "Lokki".


 På övre våningen i vårt sovrum ser det ut så här...


...men skorstenen reser sig snabbt och andra dagen är de redan genom yttertaket. Skorstenen rappas på insidan och kläs med plåt på utsidan. Dock inte innan ett regnväder hunnit orsaka en fuktfläkt i taket precis intill skorstenen, en fläck som är kvar där såhär två år senare.


Slutligen kläs spisen med kakel, ugnslucka och sotluckor monteras och allt är klart! Efter torkningsperioden på ca 2 veckor får vi försiktigt börja elda i den.



Det blev otroligt bra och vi är så nöjda! Vi höjde värmen med flera grader inomhus vintertid, utan att det syns på elräkningen, och komforten och de varma golven är något helt annat än det som elvärmen och de gamla radiatorerna kan prestera. 

Jag inser att jag har inte en endaste bra bild på hur fint det blev och hur mysigt det är med eld i spisen så det ska jag komma ihåg i vinter när vi börjar elda igen. Tillsvidare konstaterar vi bara att spisen fått klart godkänt av katten Nikodemus, som ligger på sin favoritplats vintrarna igenom :)  Till vänster syns lådan för förvaring av ved, som sambon byggde. Lådan rymmer tillräckligt med ved för en dag, om vi eldar två gånger om dagen. Veden kommer från egen skog.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar