8 maj 2014

"Så fin du är!"

"Vilken söt flicka!" "Så fina blå ögon!" "Vilket vackert hår!" "Så fin tröja du har idag!"
De förtjusta utropen haglar över min lilla tjej, vart vi än går. Hon verkar för det mesta ganska oförstående, ibland slänger hon en blick på sina kläder och nickar för att visa att hon håller med innan hon springer iväg (eller gömmer sig bakom mig om hon har en blygare dag). Och jag suckar inombords och kontrar raskt med ett "ja, och så kan du ju springa så fort i dina nya skor också!" 

Jag förstår att alla människor som rutinmässigt slänger ur sig dessa kommentarer bara menar väl och vill vara snälla. Och hon ÄR ju söt min lilla tjej, med sina stora ljusblå ögon och rufsigt blonda hår. Men vad dessa personer inte tänker på är hur många gånger om dagen Alleria bemöts enbart utgående från sitt utseende. Den första kommentaren är kanske inget att bry sig om, men vad tänker hon egentligen när hon sju-åtta gånger på samma dag av sju-åtta olika personer fått höra hur söt hon är och vilka fina kläder hon har? Det ger mig en riktigt olustig känsla och även om hennes pappa och jag gör vårt bästa för att balansera upp det hela genom att berätta hur stark, snabb och modig hon är så vet jag inte om det räcker. Normerna för att en flicka framför allt ska vara söt är så otroligt starka och det ska inpräntas så sorgligt tidigt. 

Det är så tråkigt att det måste gå så långt att jag helst klär henne i "pojkiga" kläder när vi ska någonstans, d.v.s. lösa jeans (absolut inte tighta med glitter på) och tröjor med "coola" monstertryck istället för de klänningar som hon gärna skulle vilja ha (för de snurrar så fint när man dansar, tycker hon). För med "pojkiga" kläder får man aldrig några komplimanger för sina klädval. Inga halsband, inga hårspännen och de svarta och gula Goretexskorna. Vantarna och mössan är grå men jackan är rosa, vi har ingen annan så den måste duga. Solglasögonen snappar jag åt mig i sista sekunden innan vi stänger dörren. In i bilen och så iväg. 

När vi kommer fram och hejar på de andra hälsas Alleria med följande: "Hej Alleria, vilka fiiiiina solglasögon du har idag! Jättefin är du!" Fan också, solbrillorna var visst chockrosa...


Till den som har lite svårt att hitta alternativa uttryck kommer här några förslag som uttrycker en glädje över att träffa barnet, inte bara beundran för dess kläder och/eller utseende;

- Hej, vad roligt att träffa dig idag!
- Så kul att se dig igen!
- Hej, vad har du med dig idag? Vill du visa mig?
- Hejsan, vad har du gjort idag? 
- Hej, vad kul att du kom hit och hälsade på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar