29 oktober 2013

Kalimera!

Här har det varit tyst ett tag. Vi åkte på en efterlängtad resa till solen, närmare bestämt Pafos, Cypern, och jag kom mig inte för att blogga på hela tiden fast jag nog tänkt posta såna retfulla bilder i stil med "här ligger vi vid poolen, 27 grader varmt, hoppas ni trivs i snöslasket". Det gjorde vi också, låg vid poolen alltså, men wi-fi fanns bara inne vid receptionen och de få gånger jag orkade traska dit kollade jag bara mina mejl innan jag gick ut i solskenet igen :)

Hursomhelst, det var bara jag och Alleria som åkte med mina föräldrar - sambon stannade mer eller mindre frivilligt hemma och matade katterna. Och så bra det har gått att resa med en tvååring, jag trodde verkligen inte det fast hon nog är enkel att ha med sig! Inte ett enda gnäll på hela resan, bara lite trötthetsgråt och annars ett piggt och glatt humör till precis allt vi hittat på! Värst var väl kvällarna när vi saknade pappa mycket - eftersom inget internet fanns på hotellrummet kunde vi inte ens Skype'a som vi tänkt. En skön och rolig vecka på alla sätt, men nog var det rätt skönt att komma hem ändå!

Hotellområdet var som en labyrint av små hus, plattsatta gångar och häckar av alla de slag. Hibiskusen var den enda blomman jag kände igen.

Jag har nog aldrig sett palmträden blomma förr!

Vi åt glass.



Poolområdet vid Avanti Hotell Village.
Promenera på stranden, samla vackra stenar, "pimma" i det ljumma vattnet.

Kvällsljuset över hamnen i Pafos var magiskt vackert.

Ett...träd?

Annorlunda gräsmatta. Värmetåliga succulenter täckte delar av den torra kalkhaltiga jorden.

Kalkstensklipporna längs med den långa strandpromenaden in till Pafos centrum.
Pappa och jag besökte Pafos arkeologiska park (Kato Pafos Archaeological Park) med ruiner från hellenistiska och romerska perioden fram till medeltiden och korstågen.
Jag imponeras alltid över det stora tekniska kunnandet av en civilisation under den tid vi ännu bodde i grottor här uppe i norr... Här ser man ännu resterna av deras vattenledningar.
Resterna av "hypocaust", uppvärmda golv i bad/relaxavdelningen i fina romerska villor.
Fascinerande var den vackra mosaiken som tagits fram i flera av villorna, här komplicerade geometriska mönster tillsammans med vardagliga föremål som urnor.
Många mosaiker var fantastiskt välbevarade och jag började genast fantisera om vårt framtida hus, fyllt med imitationer av dessa vackra antika golv.
Den obligatoriska amfiteatern nära stadens centrum, torget eller agoran.

En lite annorlunda resa på många sätt, inte minst för mina föräldrar, men att resa med småbarn på deras villkor har en helt egen charm som jag tror att vi alla uppskattade ändå, även om maten, sömnen och själva resandet erbjöd vissa ...utmaningar. Och att få dela Allerias glädje över att få gå barfota och "pimma" så mycket hon ville i havet och poolen är värt en hel del bara det. Vi hoppas på en nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar