5 november 2013

Att resa med tvååring

Förbered dig väl. Välj om möjligt en lugn och förståndig tvååring som inte är så noga med tider och rutiner. Extra bonus om hen är kvällspigg!  Inse att det kommer att bli en annorlunda semester. Fyll reseapoteket med bra-att-ha-saker. Visste ni att det finns örondroppar man kan ge som akut lindring vid öroninflammation? Köp dem! Att flyga med ont i öronen är ett helvete för vem som helst. Alla vet ju att ju bättre förberedd man är, desto större chans att man aldrig behöver använda alla grejer man släpat med sig. Glöm för allt i världen inte favoritgosedjuret hemma! Låt barnet ta ansvar för sin egen packning och resväska. Alleria fick av mormor en Trunki-väska som var alldeles fantastiskt bra och hon drog den själv hela resan.
Harley Ladybird
Mat och underhållning i all ära, det största problemet är att övertyga en övertrött och speedad tvååring om att man faktiskt måste sova lite också fast det kan hända att man missar något intressant då. Prioritera sömnen - allt känns bättre och lättare när man sovit en stund. 

Välj ett familjevänligt hotell. Familjevänligt behöver inte betyda vattenparker ute i ingenstans och all inclusive buffé som ger dig magsjuka. Men undvik kanske nattklubbsdistriktet. Välj ett lägenhetshotell med kök där man kan koka egen lunch ibland.


Ta med en vagn. Det är gratis att ta dem med på flyget och man får ta dem ända fram till planet. Barnet kan gå själv (utom kanske när man korsar livligt trafikerade gator och de dårarna envisas med att köra på vänster (fel) sida) men det är mycket praktiskt att ha en lastvagn för alla grejer med sig till stranden eller staden.


Dessutom kanske man kan ta en tupplur i den, bara den inte vore för liten...


Köp vattenleksaker på plats. Uppblåsbara djur är roliga för både barn och vuxna! Se till att hotellet har en pool med barnvänligt djup. 


Klätterställningar är ett otyg, undvik dem som pesten. Visst, barnen älskar dem men det är inte jättekul att stå i skuggan och frysa i vad som känns som timtal medan ungen klättrar upp och ner och blir knuffad av alla större (ouppfostrade) barn som skriker och härjar. Dessutom envisas de med att prata holländska fast du vänligt förklarat att du inte fattar ett ord och därmed inte kan hjälpa dem heller. 


Se till att packa ner minst en UV-solskyddsdräkt. Köp strandleksaker. Ta med fler familjemedlemmar till stranden. Oddsen ökar något enormt att du faktiskt får sitta stilla och läsa din bok :)


Äta på restaurang är inga problem, så länge man accepterar att vara först på plats. Till skillnad från oss introverta nordbor, så verkar alla medelhavsbor att älskar barn. Eller iaf. låtsas de väldigt bra. Inga problem att få barnstolar och anpassad mat, även sånt som inte står på barnmenyn. Be om ris till maten i stället för pommes frites, det blev en god favorit! Bråka inte om maten, låt barnen äta vad de vill. Det är ju semester.


Vi pratar varje dag om hur vi sprang barfota, badade med Nessie i poolen, letade stenar på stranden, klappade katter, åt fisk på burk, hade kortärmat och simdräkt, åkte flygplan och somnade på bussen och inte behövde skynda oss någonstans alls, använda gummistövlar eller vara ute när det regnade. Och hur mycket vi längtar till nästa gång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar