17 april 2014

Jamila hennafärg - no 'poo för håret

Jag har färgat mitt hår med hennafärg ganska många år nu, och det är fortfarande lika roligt att se resultatet - det blir olika varje gång! Om man nu envisas med att inte acceptera sin av naturen givna (tråkiga) hårfärg så är henna något av det snällaste man kan sätta i sitt hår (men ett varningens ord; man kan naturligtvis vara allergisk mot henna också. Så prova på ett litet område först). 

Eftersom jag färgade håret idag, tänkte jag skriva lite hur jag brukar göra! Jag färgar tyvärr alltför sällan eftersom jag är lat...så det var verkligen på tiden nu.

Här är en hemsk före-bild, håret har inte bara ca 7 cm utväxt utan är också fruktansvärt fett och smutsigt. Men det gör inget när man färgar med henna, det går bra att sätta i smutsigt hår bara man inte använt några produkter (typ gele, mousse) i det! Jag använder alltid enbart Lawsonia Inermis, alltså äkta henna, och helst vill jag också ha den pakistanska henna som heter Jamila (och anses vara av den bästa kvalitet som finns). Den är dock lite svår att få tag på, så ibland kompletterar jag med henna från hälsokosten. Då får man läsa noga på förpackningarna, tyvärr är det vanligt att tillsätta andra ämnen till hennan också, ämnen som kan vara både allergena och hälsofarliga. 


Hennan blandar jag med hälften varmt vatten, hälften sura vätskor (oftast vitvinsvinäger och lite citronsaft) tills det blir en lagom tjock gröt. Färgen ska inte rinna, men är den för tjock är den svår att fördela i håret. I färgen kan man blanda in lite vad man tycker, jag brukar tillsätta nån matsked olivolja samt shikakai eller amla (ska främja hårväxten, amla gör det också lite mera orange) om jag har det hemma. Här kan man experimentera fritt och tillsätta t.ex. kaffe, te, paprika, nejlika etc, som alla påverkar hennans färg och gör den mörkare eller rödare. Jag tycker det är en del av tjusningen med henna att färgen blir olika från gång till gång!

Sen ska hennan stå varmt ett par timmar och oxidera (färgen blir brun på ytan) innan man geggar in den i håret. Jag brukar börja högst upp, ta en slinga i gången och snurra dem till en knut uppe på huvudet. Glöm inte handskarna! Annars har man vackert orangefärgade händer i nån vecka (japp, det är testat...). Sist men inte minst plastar man in hela håret i vanlig plastfolie, eller drar en vacker duschmössa i plast över, och sveper in alltsammans i en handduk man inte är så rädd om. Sen är det bara att vänta så många timmar man orkar, minst två men helst flera, innan man tvättar ur all färg igen.

Sen ska man inte bli förskräckt om håret blev mycket ljusare/orange än man tänkt sig...hennan får sin riktiga färg först efter 1-2 veckor och några tvättar. På mig mörknar färgen alltid, det orangea försvinner till viss del och det rödbruna/kastanjebruna kommer fram mer.

Strax efter färgning ser allt bara orange ut.


Men med blixt syns de röda tonerna bättre. 

 
Den största nackdelen med henna tycker jag är dess säregna lukt...den luktar inte precis mumsigt. Som en blandning av hö och gammalt gräs ungefär. Lukten är förstås starkast när håret är nyfärgat, men kan lätt sitta i nån vecka speciellt när håret blir blött! En del tillsätter eteriska oljor till hennafärgen, men jag brukar inte det. Denna gång tvättade jag håret efteråt med mitt vanliga tvättbalsam som är svagt parfymerat och kanske hjälpte det lite - eller så har jag bara vant mig vid den speciella lukten. Även här är det fritt fram att experimentera.

Läs mer om hennafärg - del 2 här!

3 kommentarer:

  1. Intressant, det här inlägget har jag väntat på! :) Har som du aldrig riktigt kunnat acceptera min egen naturliga hårfärg (råttfärgat), har hellre gärna någon nyans av brunt. I tonåren blev håret färgat hejvilt med alla de där vanliga hårfärgerna..sen övergick jag till "ekologisk" hårfärgning hos en ekofrisör....men såhär i efterhand har jag lite undrat hur ekologisk den färgningen egentligen var.. Å de senaste åren har jag bara provat färdigblandade örtbaserade...typ Sante.. De här senaste gångerna har jag använt färdigblandad Khadi, mörkbrun http://www.indien-produkte.de/index.php/cat/c13_Herbal-Hair-Colour.html ...Men så läste jag också någonstans att Indigo och henna inte ska blandas samtidigt, att ett färdigblandat pulver aldrig kan ge ett optimalt resultat..men men, tror ändå inte att jag skulle våga prova blanda ihop något själv... Däremot har jag undrat hur mycket det påverkar slutresultatet om man håller håret varmt under färgningen, vet du?...småjobbigt att hålla huvudet varmt i två timmar...;) Har försökt kombinera lite bastubad och suttit framför brasan när vi har eldat.. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror (hoppas) ju att ekologisk hårfärgning åtminstone är bättre än traditionella hårfärger :) Det intressanta är att många hårfärger marknadsför sig som fria från ammoniak, men det är knappast det värsta ämnet - det bara luktar starkt!

      Jag har också använt henna från Sante och tyckte den var okej, men henna blir ju alltid mer eller mindre rött :) Vill man ha mörkare hårfärg är indigo ett måste och indigo är inte heller helt problemfritt - beroende på framställning kan det vara mer eller mindre rent och ge allergiska reaktioner. Sante är dock ett stort och välkänt märke och jag tycker man kan lita på dem. Ingredienserna på den färgen du länkade är ju också jättebra. Säkert är det så att det bästa resultatet får man av att blanda själv, men då får man ju också stå ut med att färgen varierar från gång till gång! Shenet.se är en bra sida om man vill läsa mer om olika ämnen och deras inverkan. Själv ska jag titta närmare på den sida du länkade, fanns ju massor av intressant där :)

      Ang. värme så vet jag att hennans färg påverkas av värme - bl.a. oxiderar den snabbare ju varmare den står. Men jag tvivlar på att slutresultatet alltså färgen påverkas jättemycket, utan snarare är det så att färgen fäster snabbare ju varmare man lyckas hålla den! Så om man har bråttom, är det säkert bra att sitta i bastun i någon timme ;) Men gör man som jag och har färgen i håret många timmar - halva dagen, så fäster den nog ordentligt ändå.

      Radera
  2. Hmm, joo nog får man väl hoppas att ekofärgning är lite bättre ändå...men slutresultatet av färgningen på 30 min var ju nog något annat än vad växtfärgning är..konstigt nog så räckte det med att det bara hette ekologisk frisör på "den tiden" ifrågasatte inte desto mer...men nu har jag blivit mer skeptisk till allt..;) Men någonting måste man väl välja att tro lite bra om och Khadi har jag tyckt att har varit riktigt bra..informationen på deras sida känns ju också rätt bra. Å bra om det inte är så viktigt med värmen, ska försöka gå med färgen i håret halva dagen nästa gång jag då också...är ingen vidare uthållig bastubadare.. ;)

    SvaraRadera