26 maj 2014

Hej Europa!

Jahapp. Läser man rikssvenska medier råder rena undergångsstämningen efter Sverigedemokraternas framgång i EU-valet. Det känns som att Sverige och svenskarna, som brukar lyfta fram sig själva som toleranta och öppna, har fått rejäl skrämselhicka över den högerkonservativa och främlingsfientliga våg som sveper över Europa. Kanske är vi finländare mera beredda på det som händer, vårt eget invandrar- och EU-kritiska parti Sannfinländarna har ju redan länge funnits med i dagspolitiken. Men visst är det ganska skrämmande att se hur Europas partikartor ritas om - 25 % av fransmännens röster gick till ett parti vars grundare ser den dödliga sjukdomen Ebola som en tänkbar "lösning" på invandringen? Hur tänkte ni riktigt där Frankrike?
http://www.europaparlamentet.se/stockholm/resource/static/images/bestall/eu-omslag-2013.jpg
Bra grejor:
- SFP behöll sitt mandat i Europaparlamentet. Heja Nils Torvalds som verkligen gjort ett bra jobb hittills!
- Österbotten fick in en representant för regionen (Miapetra Kumpula-Natri) och flera andra finlandssvenskar gjorde också ett mycket bra val!
- Sannfinländarnas hätska utspel mot finlandssvenskar väckte bestörtning och fick snarare fler människor att rösta på SFP :) 
- Trots att de EU-kritiska och främlingsfientliga partierna fick fler mandat i valet, så röstade de allra flesta inte på ett sånt parti. Det kan vara bra att komma ihåg.

Mindre bra: 
- Valdeltagandet i Finland är bara 41 %. I många andra europeiska länder ännu lägre än så (botten var väl Slovakien med ynka 13 %). Hur ska demokratin kunna behålla sin legitimitet när inte ens hälften av människorna bryr sig om att använda sin rösträtt? Hur kan man vara så dum att man inbillar sig att EU-politiken inte berör oss alla och vår vardag. Hoppas att ni förstår att ni också förlorat all rätt att klaga på politiken som förs.
- Jussi Halla-Aho. Otroligt skrämmande att den mest främlingsfientliga politikern i Sannfinländarnas led fick över 80 000 röster. Han uppmuntrar till och har dömts för hets mot folkgrupp, han avskyr finlandssvenskar och det mest skrämmande av allt - hans otäcka åsikter till trots så är han faktiskt välutbildad, inte någon pellejöns som Hakkarainen. Mycket obehagligt att så många människor röstade på honom.
- Rasismen, främlingshatet och högerextremismen som verkligen fått fotfäste i Europa nu. Andra världskriget och dess hemskheter var faktiskt inte så länge sen, veteranerna lever ännu...har folk redan glömt?

Undrar hur EU's framtid ser ut om de EU-kritiska partierna fortsätter att vinna platser i parlamentet. EU som till och med tog emot Nobels fredspris år 2012 för att ha främjat fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Kommer vi att leva upp till det även i framtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar