24 juni 2013

Att bygga en trädgårdsport

Förra sommarens stora projekt var byggandet av vår trädgårdsport. Vi hade tagit bort en hel del risiga bärbuskar på den norra sidan av trädgården, och ville ha en fin övergång mellan den allmänna gräsmattan och vår egen lilla plätt. Dessutom behövde vi ta hänsyn till att våra grannar måste kunna gå förbi för att nå sina egna små trädgårdar (vi bor ju i radhus). 
Vi fastnade för en trädgårdsport inspirerad av asiatisk stil, och sen gångar av betongsten istället för den slitna gräsmattan. Såhär tråkigt såg det ut när vi började. Porten kommer nere till höger i bilden.
Vi började med att gräva bort mängder med gammal trist gräsmatta. Ett väldigt tråkigt jobb och därför finns det inga bilder heller. Porten är inte speciellt komplicerad utan den byggde vi ihop på en kväll efter sambons ritningar. I impregnerat virke så den säkert håller trots att vi slagit ner stolparna direkt i jorden. 


Sen hämtade vi mängder med grus från sandtaget vid Frostdahls i Socklot, en fasligt massa turer med bil och släpvagn blev det. Som vanligt hade det varit enklare att beställa en lastbil, men vad gör man när det inte finns någonstans att mellanlagra allt gruset...då använder man skottkärra och muskelkraft! Det gick nog åt en 3-4 kubik grus sammanlagt. Kul med en tillfällig sandlåda!


Rabattkanterna byggde vi likaså av impregnerat virke. Här ska nämligen inga grönsaker odlas och det blir mycket billigare än att använda sten (om än inte lika fint). Sen var det dags för stenläggning, ett jobb där det visade sig att jag har oanade talanger! Annars är det nog främst sambon som bygger och jag som odlar. Stenläggningen är gråa betongstenar med antikt utseende från Sunds Trädgård och även de stora stenarna runt rabatten kommer från samma ställe. 
 
I fogarna mellan stenarna satte vi stenmakadam, också det från Frostdahls stenkross. Riklig vattning gör att makadamen sätter sig bättre.


 De stora betongplattorna längst bort har vi återanvänt, de var tidigare en kall liten uteplats nära huset. Jag tycker om mixen med stora och små stenar och det gjorde också att vi sparade en hel del då vi inte behövde köpa lika mycket sten.

I hörnet längst bort ska det bli en kompost. Lecablocken lämnade över från bygget av den öppna spisen i vår lägenhet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar