9 april 2015

Att riva och bygga nytt

Årets lilla (stora) projekt då.
 
Vi ska bygga nytt hos mina föräldrar, dels för att de verkligen behöver ett nytt garage då de gamla uthusen börjar ha tjänat färdigt - och dels för att vårt musteri Dalbo Must på hela två säsonger växte ur sina gamla lokaler. Vi behöver helt enkelt mera plats för våra nya mustmaskiner, och för att vara lite effektiva bygger vi ett enda stort hus med både garage och musteri i samma byggnad.
 
 
Men före något kan byggas, måste något annat rivas ner. Så här lerigt och fint såg det ut på gården i helgen, när den ena halvan av uthuset redan är riven och den andra halvan (äntligen) börjar vara tömd. Garaget till höger ska också rivas så småningom.
 
 
Även om huset är i dåligt skick (bl.a. föll taket in en vinter med mycket snö) och vi har pratat om att riva det i många år redan, så känns det lite sorgligt nu när rivningen är ett faktum. Jag passade på att ta några foton innan det blir för sent.
 
 
Under plåttaket syns ännu det gamla pärttaket med sina fina, hyvlade spån.
 
 
Mot söderväggen stod tillbyggnaden som nu är riven. Den delen som står kvar är ena halvan av ett fähus (den andra halvan revs redan för många år sedan) och grunden till huset är ganska gammal - pappa uppskattar att det kunde ha byggts runt tidigt 1900-tal av hans fastrar som bodde på gården.
 
 
Det (med dagens mått) pyttelilla fähuset har som mest huserat 5 kor (oftast färre än så) och några får och med det försörjt en hel familj. Jag står gärna en stund och reflekterar över all historia som ryms i dessa gamla väggar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar